Pages Navigation Menu

IV Međunarodni festival horova Herceg Novi

U organizaciji NVO “Fortuna” i strateških partnera, Muzičke škole Herceg Novi i crkve Sv.Jeronima, po četvrti put će se održati Međunarodni festival horova Herceg Novi, od 05.10.do 07.10. 2018.godine.

Ove godine prijavljeno je devet  horova i to : tri iz Rusije, tri iz Ukrajine, dva iz Srbije i hor iz Slovenije. Žiri je sastavljen  iz reda eminentnih dirigenata, Sergej Savenko(Ukrajina), Dragana Jovanović (SRB) i Aleksandra Knežević (CG). Po pravilniku Festivala , hor koji osvoji najviše poena dobija “Laureat” i novčanu nagradu od 500,00eura. Takmičenje će se odvijati,kao i prethodnih godina, u crkvi Sv. Jeronima u Starom Gradu.

Otvaranje Festivala biće upriličeno 05.(petak) oktobra 2018.godine, na kome će nastupiti:  gradski dečiji hor “Zvezdice”(Leskovac,Srb), mešoviti pevački hor “Adoramus” (Logatec, Slovenija), ženski hor “Lad” (Moskva, Rusija), omladinski hor ”Oblivion esemble” (Moskva, Rusija) i gradski mješoviti hor Bijelo Polje (Crna Gora).

Za realizaciju ove kulturne manifestacije pomogli su, pored Opštine Herceg Novi i Turističke Organizacije, Hotel Hunguest, Gradska Kafana, Fany Marić Đukić, pekara Šušić, HD Laković, d.o.o Val-Gojković i d.o.o.Surfmont.

 Kao jedinstvena manifestacija ovog tipa, Festival ima jasan umjetnički fokus i veliki lokalni, nacionalni ali i međunarodni značaj, jer nam je namjera da budemo dio evropske horske  asocijacije “Evropa cantat”. Pored njegovanja plemenitog horskog zvuka u različitim stilovima horskog pjevanja, jedan od strateških ciljeva  Festivala je obogaćivanje muzičkog života Herceg Novog, prijateljski susreti , kao i razmjena umjetničkih ideja.