Pages Navigation Menu

Goran Krivokapić

goran_krivokapic
Goran Krivokapić, rođen 1979 u Beogradu. U Herceg Novom je u klasi profesora Mića Poznanovića završio Osnovnu Muzičku Školu. Danas je jedan od vodećih gitarista nove, mlade međunarodne gitarističke scene. Razlozi za to su ne samo njegova tehnička virtuoznost, koja postavlja nove standarde u svijetu gitare, nego i njegovo karakteristično tumačenje starog i novog repertoara. Osim pobjede na osamnaest međunarodnih takmičenja, dobio je nekoliko nagrada na godišnjoj “Međunarodnoj konvenciji gitare u Alesandriji“, u Italiji 2005 kao najbolji mladi gitarist godine i 2006 za njegov debi CD “Najbolji CD godine “.
Već u dobi od 25 godina, primio je najviša priznanja na Međunarodnog sceni gitare. Sa 14 godina osvojio je svoje prvo takmičenje, ali njegov proboj je došao u 2004. godini kao pobjednik dva najprestižnija takmičenja u Sjevernoj i Južnoj Americi (“Guitar Foundation of America in Montreal“, Kanada, i “Dr. Luis Sigall International Competition of Musical Performance “u Via del Mar, Čile). Od tada je nastupao po cijelom svijetu i nastupa kao solista u najprestižnijim dvoranama kao što su Concertgebouw u Amsterdamu, Konzervatorijum „Čajkovski“ u Moskvi, Lubkowitz palata u Beču, Auditorio Conde Duque u Madridu …
Kao umjetnik, predavač i sudac, on je čest gost na mnogim međunarodnim festivalima u Evropi i Americi. Muzički fokus Gorana Krivokapića je na razvoju novih kompozicija za klasičnu gitaru, uglavnom kroz stvaranje vlastite transkripcije iz baroknog i klasičnog djela, ali i saradnji sa savremenim kompozitorima. Od 2010 radi kao predavač na prestižnoj Koblenz akademiji, u kojoj profesionalni muzičari dobijaju priliku završiti postdiplomske studije u njegovoj klasi.